НОИ шокира с новост при майчинството: От 1 януари майките вече

...
НОИ шокира с новост при майчинството: От 1 януари майките вече
Коментари Харесай

НОИ: Бабите и дядовците ще могат да излизат в майчинство

НОИ шокира с оригиналност при майчинството: 

От 1 януари майките към този момент могат да трансферират използването на отпуска за бременност и раждане след шестия месец от раждането на детето на бабите и дядовците. Условието обаче и те работят по трудово или служебно правно отношение. Досега то можеше да се трансферира единствено на татковците, написа.

Същото право имат осиновителките, които употребяват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, припомнят от общественото министерство.

Бабата или дядото, на които е трансфериран отпускът, имат право на обезщетение от Национален осигурителен институт, до момента в който детето навърши 1 година. Размерът му е 90% от междинния им застрахователен приход за последните 24 месеца.

Майките имат право на паричното обезщетение при бременност и раждане за период от 410 дни, като 45 от тези дни са за интервала преди раждането. Обезщетението за този интервал (от 410 дни) се пресмята като 90% от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху който са импортирани или дължими осигуровки.

Обезщетението за бременност и раждане обаче, не може да е по-малко от минималната заплата, която към този момент е 780 лева За втората година след раждането на детето компенсацията за майките остава в размер на 710 лева

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР